Gjestementor Martine Johansen takker for seg

Publisert 1. august 2021

Sist oppdatert 19. august 2021

News article image

“Trafo gir næring til unge kunstnere, som blir dyktigere for hver gang de deler”, skriver slampoet og tidsskriftredaktør Martine Johansen i sin avsluttende tekst som Gjestementor på Trafo for juli. Hederlig omtale av Neonbitz ^^, Gard Sture og Liv Csilla Wallace.

(Foto: Glenruben Engen)

En måned som gjestementor har passert. Noe av det første jeg har gjort hver morgen er å koke kaffe og logge inn på Trafo. Jeg har oppriktig gledet meg til å starte dagen min her. Jeg har gledet meg til å finne ut om det har kommet et nytt verk, eller et svar på en kommentar jeg har lagt ut. Så istedenfor å lese nettavisen til NRK, har jeg sett på den flunkende nye kunsten til unge mennesker. Og jeg kan love at dette har vært en mye bedre start på dagen min. Jeg anbefaler faktisk alle å starte dagen sin slik.

I juli har jeg holdt kurs for barn og ungdom ute i «den virkelige verden» også. Det er dette jeg pleier å gjøre. Og fordi jeg er mest vandt med å jobbe direkte med unge kunstnere gjennom kurs og verksteder, eller som veileder for enkelte unge kunstnere over tid, lurte jeg på hvordan dette kom til å fungere på en nettbasert plattform. Kom det til å føles nært nok? Kom jeg til å få den samme gleden av å gi tilbakemeldinger til unge kunstnere som jeg ikke har truffet, og kanskje aldri kommer til å treffe? Kom de unge kunstnerne til å respondere? Kort sagt: svaret er et rungende JA!

De unge kunstnerne som har brukt plattformen før meg, de som har vært medlemmer i årevis, ledet vei. De var imøtekommende, korresponderte, delte prosessene sine, stilte spørsmål når jeg skrev noe som var uklart, formidlet tankene de har om veien videre, og møtte hver kommentar med generøsitet. Skapergleden lenge leve!

Dette er den “boblen” som jeg forsøker å skape med hvert kurs jeg holder i. Men kurs er kortvarige. Her er “boblen” innebygget i selve nettsidens struktur og miljø. Og den er varig. Det er fantastisk! Jeg har tenkt for meg selv at jeg skulle ønske resten av internett, ja, faktisk resten av verden utenfor internett også, var litt mer som Trafo.

Jeg vil gjerne snakke om hver og en som har delt noe i juli, men det er begrensninger på lengden denne teksten kan ha, så jeg vil trekke frem noen eksempler på tanker jeg har hatt i møte med verkene til unge kunstnere her:

Neonbitz ^^, som er 16 år gammel, publiserte tegnede sider om karakterer som er under utvikling, og en historie som vekket interessen min. Denne tenåringen har overskudd på fantasi, og en stor evne til å bygge nye verdener, tenkte jeg. Så dukket det opp en hel video-trailer til historien! Det satte meg litt ut. Tenk å kunne lage levende animerte klipp i en alder av 16 år, og få det til å se så kult ut! En dag sitter jeg nok i en kinosal og ser en film av Neonbitz ^^ De tekniske ferdighetene til de unge menneskene her overgår alt jeg kunne forestilt meg.

Gard Stures selvportrett Kerberos fra februar (særlig i starten av måneden kikket jeg på verk publisert i andre måneder, sånn går det når man er nysgjerrig) er ett av mange eksempler på det høye nivået som finnes blant dem som bruker Trafo. Nivået beviser effekten av å ha et sted man kan dele kunsten sin og få støtte, råd og respons underveis. Liv Csilla Wallace er et annet slikt eksempel. Liv jobber med en serie, støttet av Trafo, som jeg higer etter å se utstilt i et galleri i Oslo. Da jeg tittet inn på Livs profil bladde jeg hele veien ned til første publisering i april 2019. Dette gjorde jeg konsekvent med alle som hadde lastet opp flere verk over tid. Å kunne bla bakover på denne måten, og dermed se utviklingen og videreutviklingen av talent og evner, er en gudegave for noen som vil gi kunstneren råd. Jeg har aldri før hatt tilgang på så mye materiale! Det var nesten svimlende. Jeg ser for meg at de unge kunstnerne har like stor nytteverdi av dette, eller kommer til å få det, av å se egne og andres talent forbedres og skjerpes - bare ved å «scrolle». Det må være inspirerende å se et verk du beundrer, og så ha mulighet til å se at personen bak har utviklet seg. At bak det verket som du nå imponeres av, ligger det hardt arbeid og mye tid. Det viser at forbedring ikke bare er mulig, men det er et resultat av at man vil lære av andre og prøve seg seg frem.

Trafo har klart noe som jeg ikke trodde var mulig. De har skapt en nettbasert plattform der unge mennesker trygt kan kaste seg ut i det. Og med «det» mener jeg å dele verkene sine med omverden, innenfor en arena der de kan vokse. Trafo dyrker frem ny kunst. Pleier god kunst. Og gir næring til unge kunstnere, som blir dyktigere for hver gang de deler.

Takk til alle som har lastet opp egne verk i juli, og alle som har korrespondert med meg. Det har vært fantastisk, det har vært inspirerende, og jeg gleder meg til å møte kunsten deres på flere arenaer fremover. For jeg er sikker på at nettopp det kommer til å skje.