Maria Weum er månedens trafotalent for juli

Publisert 18. august 2021

Sist oppdatert 18. august 2021

Billedkunstner Marius Martinussen har kåret Maria Weum til månadens trafotalent for juli

News article image

Tusen takk for mange spennende og kreative kunstverk som er sendt inn. Det ser virkelig ut som om disse kunstnerene brukt ferien godt til å jobbe med kunsten sin. Det er en vanskelige oppgave å kåre Trafo-talent for juli, men jeg har valgt å gå for en kunstner som metodisk går inn for å studere faget. Hvis man skal lære seg å male og tegne må man lære seg og se og observere. Man må heller ikke være redd for å prøve nye ting. Som kunstner blir man aldri ferdig utlært. Det finnes alltid noe nytt å utforske.

Kunsteren jeg har valgt har utfordret seg selv ved å jobbe i en ny setting. Maria Weum har tatt med seg staffeli og maletuber ut for å male kveldshimmelen i Plein air i Kragerø.

«Plein air» landskapsmaleri kan være et verdifullt verktøy for å lære å se og male. Det er mye vanskeligere å male etter naturen enn å male etter et fotografi, og det kan oppstå helt nye problemstillinger når man jobber i feltet. Lyset og vær endrer seg over tid. Mennesker og dyr flytter seg. I et fotografi har kameraet allerede tatt et valg hvordan bildet blir, men i «Plein air» er det kunstneren som må abstrahere naturen og ta valgene som penselen skal gjøre på lerretet.

Jeg synes Weum klarer å fange fargene på kveldshimmelen og forenkle landskapet i dette maleriet på en fin måte. Maleriet viser dybde og perspektiv med fjellandskap i det fjerne og trær i det nære.

Den unge kunstneren har også sendt inn studie av figur. Selvportrettet har fine proposjoner, og bra valørbruk. Jeg gleder meg til å se flere arbeider av denne kunstneren der hun kombinerer figurer i landskap som hun gjorde i «Plein air»

Hederlig omtale går til Benedicte Pentha Bakken og Oliver Crowther.

Jeg ser et stort potensiale i Benedictes univers. Denne kunstneren behersker både todimensjonale og tredimensjonale uttrykk Hun har en god strek og fargene nærmest eksploderer i arbeidene hennes. Arbeidet uten Tittel minner meg om Kunstneren Fiona Rae ( https://www.fiona-rae.com) og hennes arbeider fra år 2000 der hun blander abstrakt maleri og symboler.

Jeg håper jeg får mulighet til å se en stor separatutstilling av denne kunstneren i fremtiden der hun kombinerer skulpturer, store tegninger og veggmalerier.

Oliver Crowther er en ung lovende og allsidig maler som mestrer ulike sjangre og blander ulike sjangre på en leken måte. På glid er et maleri der kunstneren har fått figuren til å ligge godt på flytemadrassen. Det er ikke alle som klarer å male og tegne en figur i rom som virkelig står eller ligger.Jeg er stor fan av måten kunstneren kombinerer den røffe mdf-platen med en enkel gul strek mot det realistiske utpenslete motivet.

Marius Martinussen / www.mariusmartinussen.com