Marjam Idriss er GjesteMentor i januar

Publisert 3. januar 2022

Sist oppdatert 3. januar 2022

Marjam Idriss er GjesteMentor på Trafo i januar, mens chilli-plantene hennes er i dvale. Hun er forfatter, skjønnlitterær oversetter, og “pensjonert” hundepasser og bokhandler. Hun håper å få se utrykk hun ikke har sett før, og å høre fra unge forfattere!

News article image

Hvem er du?
Mitt navn er Marjam Idriss, jeg er forfatter og skjønnlitterær oversetter (“pensjonert” hundepasser og bokhandler). Jeg er født og oppvokst på Sola og Jåsund i Rogaland og tok bachelor og master ved Universitetet i Cambridge. Der skrev jeg både om engelsk middelalderlitteratur og postkolonial Nigeriansk litteratur (faglig sett vil jeg altså si at jeg favner rimelig bredt). Til daglig skriver jeg litteraturkritikk om antirasistisk og skeiv litteratur og driver en bokklubb for pensjonister. Sånn bortsett fra litteraturen er jeg skrekkfilmfanatiker, glad i å gå tur med den litt vel viltre hundevalpen min, også dyrker jeg chilli. Chilliplantene mine er i dvale i januar, så derfor jeg er spesielt takknemlig for å få få lov å være gjestementor på Trafo!

Jannikeevangeliet

Hvilke uttrykk jobber du med?
Jeg driver med skjønnlitteratur og tekst i alle former. Akkurat nå arbeider jeg mest innen romansjangeren, men jeg skriver også kortprosa og essay. I fjor skrev jeg manus til en sakprosategneserie og oversatte både dikt og prosa. Jeg er kanskje spesielt interessert i magisk realisme og de litt merkelige litterære uttrykkene. Jeg brenner også for litteraturen som radikalt verktøy. Det vil si at det er viktig for meg å belyse norsk homofobi og rasisme i tekstene jeg skriver. Jeg mener at litteraturen er et sted hvor vi kan utforske samfunnsstrukturer, på godt og
vondt, et sted hvor vi kan bygge menneskeverd og finne et nytt norsk språk for de litt annerledes virkelighetene.

Hva har du å lære bort til Trafos medlemmer?
Da jeg selv var på Trafo for snart femten år siden (!) tipset en gjestementor meg om den engelske dramatikeren Sarah Kane. Hun har siden vært til stor inspirasjon for arbeidet mitt. Jeg håper på å kunne gjøre det samme for folk på Trafo i dag! Jeg vil hente fram forfattere som arbeider med lignende tematikk eller uttrykk som folk på Trafo. Det aller beste med å skrive er jo (faktisk) å lese. Ellers vil jeg stille spørsmål og komme med lesninger som kan motivere til videre arbeid!

Dekknavn Smørblomst og andre historier du ikke fikk høre på skolen

Hvilke forventninger har du til oppholdet ditt som gjestementor?
Jeg elsker å lese og gleder meg til å få se hva som befinner seg av unge forfattere i Norge i dag! Aller finest blir det å se folk prøve seg fram for første gang, eksperimentere for å finne fram til et uttrykk som passer for dem (kanskje til og med et helt nytt uttrykk jeg ikke har sett før? Kjør på, jeg elsker det!).

Jenny Hval, Girls Against God