Vinneren av "Vitenskap og mystikk"-konkurransen

Publisert 25. januar 2022

Sist oppdatert 25. januar 2022

News article image

Kunstner Jon Lunde har gått gjennom de innsendte bidragene og valgt ut et vinner-verk som treffer ham. I tillegg trekker han i sin tekst frem en rekke sterke arbeid som kom inn til konkurransen.

Det har vært en glede og et privilegium å vurdere bidragene i denne konkurransen. Kunst burde jo ikke egentlig være noen konkurranse, og jeg er i alle fall ikke noen kunst-dommer. Vi liker forskjellige ting, og ofte er det ikke så lett å sette ord på hvorfor noe treffer oss. “Bra” og “dårlig” er begreper som ikke gir så mye mening for meg i en slik sammenheng; det handler mer om hva jeg sjøl føler meg hjemme i, hva som rimer med min måte å se kunst og oppleve verden på.

I så måte er det egentlig ikke noen tvil om at vinnerbidraget må bli Vilde Skinlo sitt verk “Tvillingstriper”.

Jeg har en forkjærlighet for enkle, litt frekke grep, og for det monumentale. “Tvillingstriper”, som i følge kunstnerens beskrivelse “viser ein gneis-granitt gjennom eit mikroskop” er ujålete, stilsikkert og modig. Det er et verk med selvtillit, det er mystisk og det er vitenskapelig. God kunst handler noen ganger om at kunstneren ikke “går i veien for” kunstverket, lar det snakke for seg sjøl uten om og men. “Tvillingstriper” er et eksempel på dette. Gratulerer, Vilde!

Av de som ikke nådde helt opp, men som har levert strålende arbeider, vil jeg nevne Gard Sture sin bunnsolide tegning “Stilleben med Fibonacci”. Andrea Storm-Syslak sin video “Et Utenomjordisk Stevnemøte” er rar og stemningsfull med høy kvalitet både visuelt og lydlig. Georg Yrke Bleie har levert tre fine musikkstykker, hvorav særlig “Snøstorm” og “Skodda” faller i smak hos meg. Mila Slettebø sine tre tegninger er gode tolkninger av tematikken, spesielt “Nei da… Det er helt normalt”. Sigurd Killeruds dikt “skapelse/evolusjon” bringer tankene mine til Alex Garland sine filmer, og lodder dypt. Dessuten har det kommet inn to knallgode noveller: Victoria Gjerløws “Hvor hvalene drar når de dør” og Tuva Vik sin “Love and other drugs”.

Takk for alle bidrag, og husk å ikke legge for stor vekt på andres mening om din kunst!

Jon Lunde




Vilde Skinlo er vinner av konkurransen og tildeles ett reise- og studiestipend på 5000,- fra Trafo.no.