Kristian Høiland takker for seg

Publisert 1. januar 2023

Sist oppdatert 1. januar 2023

Kristian Høiland takker for seg etter en måned som GjesteMentor i desember. Han trekker frem verk av J. Vincent Browne, Henrik Haukland Våge og Ellinor Ødegård Våge som utmerket seg i løpet av årets siste måned.

News article image

Kristian Høiland trekker frem følgende verk fra desember på Trafo:

J. Vincent Browne - kald dusj
Bildet skaper undring meg både til å undre på hva og assosiasjoner til egen barndom.

Låten La meg leve av Henrik Haukland Våge får hodet til å rocke med rytme og teksten vi alle kan kjenne oss igjen i til tider: LA MEG LEVE!

Og til slutt bildene fra La Loba av Ellinor Ødegård Straurbakk, både mystisk og fengende.

Det har sannelig vært en fornøyelse å oppleve mangfoldet av kunst her hos Trafo. Låter som lett kunne gått på radioen, malerier som fortjener et galleri og dikt som forlag kan publisere. Så klart er det verk som trenger mer arbeid, men potensiale er der og inspirer ikke bare meg, men også Trafos brukere.

Trafo er en brukervennlig plattform som gir rom for å ikke bare dele kunst men også for å få og gi tilbakemeldinger, kritikk, ros og forslag. Det er essensielt for å forbedre sine ferdigheter. Sjekk gjerne ut K. Anders Ericsson og hans konsept om “deliberate practice”. For det gjelder ikke bare idrett. Ordet kunst stammer fra tysk og betyr nemlig ferdighet. En vanlig feiloppfatning blant kunstnere er om den ensomme artist som skaper mesterverk nede i sin mørke kjeller, et geni i isolasjon, men slik begrenser man sin utvikling. Derfor vil jeg anbefale Trafos brukere å gi tilbakemeldinger til andre som gjerne driver med din kunstform. Hvorfor ikke spørre i en kommentar “jeg liker hvordan du bruker farger, kan du se på mitt nye verk og gi et tips eller to?” Det er og en mulighet for mer filosofiske samtaler, ikke vær redd for å sette i gang en slik dialog, frykt ikke om det blir en monolog. Det vil alltid være noen som får det med seg og drar nytte eller får innsikt. Kanskje Trafo kan skape en ny funksjon eksempelvis Trafovenn, hvor man til en viss grad plikter seg til å gi tilbakemeldinger?

Mange gode beskrivelse av verk er det, men skulle ønsker flere utdypet seg der. Det er veldig spennende å høre historiene bak kunsten og eventuelt formålet med kunsten. Jeg kommer garantert til å ta turen innom Trafo for sjekket ut fremgang og nye kunstnere, takk for en innholdsrik og interessant måned, stå på videre!

Kristian Høiland