Dan Skjæveland takker for seg

Publisert 1. februar 2023

Sist oppdatert 1. februar 2023

Dan Skjæveland takker for seg etter en måned som GjesteMentor i januar. Han forteller om inntrykk han har gjort seg denne måneden, og oppfordrer Trafoister til å ta nytte av alt Trafo har å tilby.

News article image

Da har det blitt min tur til å takke av som gjestementor. Det har vært en spennende måned med mange inntrykk, og ved å kontinuerlig sjekke innom føler jeg nesten at jeg har kunne spore endringer hos dere bare i løpet av få uker.

Det gikk noen dager inn i januar før opplastingene begynte å komme. Jeg brukte denne tiden på å gå litt inn i arkivene til Trafo. Der fant jeg flere gode verk innenfor alle mulige teknikker, og noen ble kanskje overrasket over at det kom inn en kommentar på noe som var ett eller to gammelt. Som utøver tror jeg at vi ofte er mest interessert i det vi er aktivt engasjert med, men at det kan ta litt tid før dette løsner. Så jeg valgte å engasjere meg i verk jeg opplevde at var modne og mer komplette - heller enn å prioritere det nyeste.

Et av målene mine for perioden var å formulere kommentarer som både kunne være til hjelp for det enkelte medlemmet og for kollektivet. Tekster som var spesifikke nok til å kunne lede til konkrete endringer, men også generelle nok til å omfavne andres arbeid. Min bakgrunn er innenfor fotografiet men forhåpentligvis har bidragene mine også kunne vært til nytte for dere som jobber innenfor andre felt.

Noen av dere valgte å svare på det jeg skrev og jeg satt stor pris på responsen. Alle svarene jeg fikk utstrålte takknemlighet og ydmykhet. Det er fine egenskaper å ta med seg. Når man prater om kunst er det lett at ting kan bli emosjonelt, men jeg er svært imponert over hvordan dere tok alle innspill. Man trenger på ingen måte å være enig i alt som kommer fra en gjestementor, men det kan være godt å minne seg på at den som har dette oppdraget ofte har lengre erfaring i å tenke på - og jobbe med - kunst. Prøv derfor å forstå hvor kommentarene kommer fra, og behold det som gir mening til deg her og nå. Resten skal du kanskje legge bort.

Jeg har genuint forsøkt å forstå mer om kunstnerskapene deres og har derfor vært inne på profilen til alle som har lastet opp noe i løpet av januar. Noen ganger gikk jeg videre til andre kanaler - som instagram eller nettsider. Dette følte jeg at bidro til å gi meg en bredere forståelse av deres erfaringer, interesser og hvordan jeg eventuelt kunne være til hjelp. Flere av dere er veldig produktive, og jeg kunne selvfølgelig lagt inn flere kommentarer her. Samtidig var det viktig for meg å prøve å være innom så mange som mulig. Det finnes noen få som ikke har mottatt noen kommentarer. Da har det vært fordi jeg har følt at jeg ikke kan komme med noe av verdi. Jeg tror at min jobb her er primært å bygge opp under skapergleden, så å foreslå større endringer hva gjelder form, teknikk eller innhold er ikke helt passende da.

Så langt har jeg primært fokusert på samspillet mellom gjestementoren og medlemmet, men jeg ønsker også å bruke litt tid på å skrive om hvorfor jeg synes at Trafo er så bra. På dette nettstedet kan dere:

  • Laste opp bilder og se hva andre med lignende interesser (og i samme aldersgruppe) gjør.
  • Bygge vennskap og et nettverk som kan være verdifult i fremtiden.
  • Få varierte tilbakemeldinger på arbeidet deres fra erfarne fagfolk med ulike bakgrunner.
  • Synliggjøres gjennom TrafoTalent-ordningen.
  • Motta mentorhjelp - hvor man gratis(!) kan stille spørsmål knyttet til egne interesser og behov.
  • Søke om midler til produksjon og formidling.

Dette er et tidsbegrenset tilbud, så bruk det for all del for det det er verdt. Last opp verkene (og sketsjene) dine, kommenter på det andre gjør, søk om mentorhjelp og planlegg små utstillinger i lokalmiljøet. Dette er kjempegod trening for hva det vil si å faktisk drive med kunst (og her bruker jeg ordet kunst bredt). Er du usikker på hvordan skrive en søknad eller hvordan komme i gang med en utstilling eller en liten bok? Her kan du gjerne starte med søke om mentorhjelp først for å få ideer.

Til slutt vil jeg takke dere for alle opplastingene. Det produseres veldig mye bra blant dere, og jeg blir imponert over hvor kreativite, fryktløse og teknisk flinke dere er. Jeg kan se for meg at flere av dere havner innenfor kunstfeltet og at vi gjerne møtes på en utstillingsåpning eller på et arrangement. Om dette skjer og dere kjenner meg igjen, så ikke nøl med å komme bort for å slå av en prat. Masse lykke til med videre arbeid!

Dan Skjæveland