Fredrik Hagen er gjestementor i november

Publisert 1. november 2023

Sist oppdatert 1. november 2023

News article image

Forfatter Fredrik Hagen gleder seg til å være til stede på Trafo.no i november.

Hvem er du?
Mitt navn er Fredrik Hagen, jeg kommer fra Odda i Hardanger, men har bodd i Bergen de siste 12-13 årene. Jeg debuterte som forfatter i 2017 med boken Jeg kom plutselig til å slutte å tenke på deg. Siden har jeg skrevet tre bøker til, senest Omriss av åpne hender fra 2021. Alle bøkene mine befinner seg et sted mellom prosaen og poesien, og som skrivende er det nettopp dette mellomrommet jeg trives best å utforske.

I tillegg til å være forfatter, arbeider jeg også som kritikker og skriver blant annet for litteraturavisen BLA, poesinettsted Krabben og for Vinduet. I tillegg har jeg ansvar for arrangementsserien Lyrikksalongen på Litteraturhuset i Bergen. Dette er en serie for formidling av poesi, og flere av arrangementene er også publisert som podcaster. Tidligere var jeg også redaktør for fanzinen Forsvinningspunkt, et tidsskrift der vi publiserte poeter som enda ikke hadde debutert. Alle disse prosjektene har på sett og vis handlet om være en del av det litterære miljøet utover min egen skriving, noe jeg mener alle forfattere bør strebe etter å være.

Jeg arbeider også som historiker på Høyskolen på Vestlandet.

 

Hvilke uttrykk er det du jobber med?
Siden jeg er forfatter, arbeider jeg med tekst. Det er likevel mangfoldig på sitt vis. Jeg arbeider både med det personlige, med det essayistiske og med det absurde og fremmede. Når man skriver skjønnlitteratur bør man hele tiden forsøke å utfordre de rammene som finnes for egne uttrykk.

Men som menneske er jeg opptatt av alle ulike kunstuttrykk; musikk, film, foto, maleri, skuespill. Jeg gleder meg til også å kommentere helt andre prosjekter enn de litterære.


Hva har du å lære bort til Trafos medlemmer?
Å være mentor på trafo handler for meg ikke først og fremst om at jeg skal lære noe bort, i stedet handler det om å være til stede. Men jeg håper å kunne bruke erfaringen jeg har som forfatter og kritiker til å hjelpe medlemmene å se deler av sine arbeider de kanskje ikke har vært like bevisst på før.

Ingen kunstnere skaper noe alene, det er i fellesskap at den kreative prosessen skyter fart. Det er derfor kritikk og fellesskap er viktig for alle kunstnere. Trafo.no er på sitt beste et fellesskap, jeg håper at jeg kan være med å at Trafo er det også gjennom november.


Hvilke forventninger har du til oppholdet ditt som gjestementor?

Jeg forventer først og fremst å bli overrasket. Unge kunstnere arbeider ofte på måter og med uttrykk som er fremmede for oss som er mer etablerte. Samtidig håper jeg at noen av tipsene mine er til nytte for de unge kunstnerne, og da kanskje spesielt for de som skriver tekst.

 

Fredrik Hagens siste bok: Omriss av åpne hender (2021, Flamme Forlag)