Månedens TrafoTalent for oktober er Andrea Storm-Syslak

Publisert 8. november 2023

Sist oppdatert 8. november 2023

Kunsteren Irina Haugane kårer Andrea Storm-Syslak til månedens TrafoTalent for oktober. Hun trekker også frem verk av Elise Kornum, Håvard Vikingstad, Levina Storåkern og Hedda Hildrid Gullbekk som utmerket seg denne måneden.

News article image

Elise Kornums fotografier Blue, Attention, Reflection, Et smil, Alene vekket min interesse. De gjorde meg interessert i byen hennes og også henne som fotograf. Det ligger en vilje i fotografen om å vitne om steder og mennesker, fotomessig litt nostalgiske, tidløse kvaliteter, noe som kommer mest tydelig frem hos meg når jeg ser fotografiene samlet sett. Det er noe stillferdig og dempet ved fotografiene som gjør at jeg kan hvile øynene mine i de. Bekvemt!

Reflections av Elise Kornum


Jeg elsker Håvard Vikingstads tekst forsvinning. Lite klisjefylt og original poesi om eksistens. Den er veldig godt satt opp, med puste- og tenkepauser på steder som gir god og poetisk leserytme. Utrolig fint dette med å ville møte en ny materie på kroppens landskap og skuffelsen som uunngåelig må komme, ifølge teksten. Blank stemme- forsterker en litt klinisk følelse han skaper om dette hvite rommet. Gåtefulle og fantastiske første setninger: du var redd for å dø et sted hvor ingen kunne se deg/ nå befinner du deg alene i et hvitt rom. (!) Siste paragrafen i diktet har kanskje ikke den helt samme shvongen, jeg tror fordi jeg som leser blir gitt en fasit, når jeg gjerne vil fortsette å undre, slik jeg fikk gjøre i første linjene. Tusen takk for dette diktet Håvard!

 

Forsvinning av Håvard Vikingstad


Levina Storåkerns hotelldikt bør og nevnes, underfundig tekst, med en letthet i språk og med humor (låtsasträ: morsomt-trist) samt et nydelig perspektivskifte: en strålkastare utanför, den finns till för att lysa upp hotellets gula fasad. Den ser på mig, men jag ser ut på asfalten och husen. 

 

Hotelldikt av Levina Storåkern


Hedda Hildrid Gullbekk har malt portretter på sider fra en bok (fluenes herre), Fluenes favn 1 og Fluenes favn 2. Disse portrettene vitner om et visuelt talent, man kan se at dette ligger naturlig hos henne. Tresnittene er også godt håndarbeid. Tror dette er en maler som trygt kan slippe seg enda mer løs (større bildeformat, teknikker, abstrakt?) i og med den intuitive streken hun demonstrerer i blekkmaleriene.

 

Fluenes Favn 2 av Hedda Hildrid Gullbekk 


Andrea Storm-Syslak tar oss med Ut å stjæle stubber. I fotoet høster et menneske av naturen, det bærer
en stubbe på skuldra. Foruten bitene av et nedskjært tre, er resten av skogen rundt ikke kuttet ned,
skogen er formidabelt dyp innover bak mennesket. Det er organisk variasjon i lys og skygger, og flere
områder i fotoet er visuelt interessante og jeg ser derfor potensiale for et stort, om ikke giga format!
Mannens ansikt er ikke like viktig som armen som løfter stubben og hudfargen har samme fargetone
som treverket, disse tingene forsterker en følelse av symbiose mellom mennesket og naturen, eller
likeverd (kanskje jeg tok den litt langt der, men det er faktisk tankene jeg får).
Det er mange gode kvaliteter både assosiasjonsmessig og visuelt, et selvstendig verk som etter min
mening er klar for trykkeriet. Andrea Storm- Syslak er derfor månedens Trafotalent. Gratulerer!

 

Ut å stjæle stubber av Andrea Storm-Syslak


Til alle; Tusen takk for at jeg har fått se gjennom bidragene deres i oktober! Hilsen Irina

 

 

Tekst av: Irina Haugane