Daria Glenter er gjestementor for april

Publisert 1. april 2024

Sist oppdatert 1. april 2024

News article image

Dramatiker Daria Glenter er gjestementor for april. Trafo var en stor støtte for Daria da hun selv var medlem, og hun håper hun kan gi den samme støtten til de nåværende medlemmene.

Hvem er du?

Hallo! Jeg heter Daria Glenter og jobber som manusforfatter - eller enda mer presist, dramatiker: en som skriver for teateret. Jeg er utdannet ved Biskops Arnö Författarskola i Sverige og allmenn litteraturvitenskap og drama og teater ved NTNU Trondheim. I tillegg til dramatikk jobber jeg som oversetter, produsent og dramaturg. Jeg skriver poesi og flørter litt med prosa og film.

Hvilke uttrykk er det du jobber med?

Jeg jobber med scenetekst - være det seg koko teaterstykker der hovedpersonen skriker ut tankestrømmer som tilsynelatende ikke henger sammen, men gjør det likevel, stykker med realistiske dialoger mellom tydelige karakterer, eller krigspoesi som gjør seg best fremført på en scene.

Som dramatiker kan du tenke på alle fagavdelingene på teateret som skal jobbe med stykket ditt: regi, skuespillere, lyd, lys, scenografi, kostymer. Jeg har vært spesielt interessert i lyd de siste årene, og jobbet bl.a. med klassiske musikere som en del av produksjonene mine (nysgjerrig på mange typer musikk tho! En drøm er å blande sammen opera/klassisk musikk og metal).

Jeg jobber også mye med dramaturgi - scenisk og litterær. Scenisk dramaturgi tar for seg komposisjonen av det som foregår på scenen (regi, lys, scenografi, kostymer), litterær dramaturgi tar for seg oppbygging av teksten.

Hva har du å lære bort til Trafos medlemmer

Min primære fagkunnskap er knyttet til tekst - litterær dramaturgi, tekstskapelse og -analyse, litteratur-/teaterhistorie. Jeg er også godt bekjent med de indre blokkeringene en kunstner kan ha, og kan tilby metoder for å overkomme dette. Teater, som jeg har tilbrakt de siste 10 årene i, er en mangefassetert kunstform. Et stort antall medier er involvert, så har jeg fått trening i å analysere disse også. 
Når jeg ser på verkene, vil jeg fortelle det jeg oppfatter av verket som et subjektivt "jeg" og en fagperson, og forsøke å forstå hva kunstneren ville og hvor de evt. vil videre. Jeg håper å kunne støtte, inspirere og gi nye innfalsvinkler til medlemmene her.

Hvilke forventninger har du til oppholdet ditt som gjestementor?

Jeg var selv veldig aktiv på Trafo tidligere - og det gjorde meg enormt mye godt. Å få tilbakemelding fra mentorer og bli sett ga inspirasjon og tankemat til videre skapelse, pluss en følelse av anerkjennelse. Trafo var en stor støtte for meg, og jeg håper å kunne støtte de nåværende medlemmene på nettsiden på samme måte. 

tekst av Daria Glenter