Månedens TrafoTalent for mars er Maja Ja Jansen

Publisert 20. april 2024

Sist oppdatert 20. april 2024

News article image

Musiker Marie Moe kårer Maja Ja Jansen som månedens TrafoTalent for mars. Hun trekker også frem verk av Hannah Diesen, November Skutle, Gabrielle Tapio og Herman Østby.

Månedens Trafo talent er… 

Maja Ja Jansen med  “Radiomaja”

Dette bidraget fanget umiddelbart oppmerksomheten min første gang jeg scrollet nedover Trafo-nettsiden. Her er det masse humor og selvironi, noe jeg setter stor pris på. Dukken med radioen som hode får meg til å tenke på hvordan man noen ganger kan bli fullstendig hengt opp i sine egne agendaer og glemme å ta hensyn til folk eller situasjoner man møter. Dette kan være ganske flaut, så det er fint å se at dette er noe flere opplever.

Radioen er også en morsom metafor på hjernen vår, vi kan tune oss inn på ulike mennesker og situasjoner akkurat som vi skifter kanaler på radioen. Noen ganger klarer vi ikke å tune inn og det blir bare støy og kaos. Tankelivet vårt er abstrakt, men her blir det konkretisert i form av en radio. Veldig gøy!

I tillegg har jeg lyst å gi en liten ekstra oppmerksomhet til disse bidragene:

“piknik og eposter” av Hannah Diesen

Det begynner å bli vår ute og dette bildet føltes umiddelbart veldig relevant. Fint vær må utnyttes så hvorfor ikke ta med seg dataen ut i en park og sitte der å jobbe? God stemning! Morsomt med det to-dimensjonale perspektivet, minner meg om et kart!

“enten eller” November Skutle

Her ser jeg noen skarpe kontraster, men bildet i midten får meg til å tenke på hvor fint det var å være et lykkelig og uvitende barn. Før man måtte forholde seg til samfunnets forventninger og antagelser.  Hvorfor må vi egentlig inn i disse boksene med enten eller? Selv om dette kan være frustrerende å tenke på, så gjorde barnebildet at jeg fikk en “føkk dere, jeg gjør som jeg vil-stemning”. Det var deilig.


“Ensomhet” Gabrielle Tapio 

Dette var en stemningsfull bildeserie. Jeg ser glimt fra en kveldstur og konturene av en person som føler seg usynlig. Ensomhet er en følelse vi alle kjenner på iblant. Her klarer Gabrielle Taipo å sette fingeren på det. Modig!


“Symbiose: Poopaganda” Herman Østby

Dette er det bidraget jeg har grublet mest over. Tittelen og teksten gir noen hint, men jeg tror nok ikke jeg har cracka denne helt, men det er kanskje meningen? Ikke et vakkert bilde, men bæsjehumor er jeg stor fan av, så dette likte jeg. 

Marie Moe