Månedens trafotalent i april 2012

Istedenfor å plukke ut et enkelt bilde til Trafotalent for april, har jeg valgt ”Bildeserien om Egypt” som er en serie på 10 bilder av Agate Øksendal Kaupang. Til tross for at motivene i serien er ulike, har disse bildene et overbevisende slektskap, som med første blikk kan virker bare tilfeldig. Kontrastene mellom gylden sol og kalde skygger, mellom søppel og grønne vekster, og mellom ruiner og kulturarv, avslører glimter av en sannhet som er ikke bare avgrenset til Egypt.

Mens tittelen ”Bildeserien om Egypt” muligens skaper forventinger om pyramider eller krisemaksimerte mediebilder, kan tittelen på de enkelte bildene, som for eksempel Brødrene, Sønnen, Barna, og Katten, skape forventinger om motiver fra hverdagen. Men Agate vil viser oss et annet Egypt og en annen hverdag. Gjennom ambivalens og kontraster, avslører bildene historier om selve menneskeheten og om den verden moderne menneskene omgås.
For eksempel i:

”Havet” - En falmet gammel båt fra fortiden ligger på stranden. Den er som et forlatt vesen som betrakter de mange nye båtene på havet. Gammelbåten ligger i skyggen med søplet, mens båtene på sjøen bader seg i et gyllent lys fra solnedgang/soloppgang.

”Sønnen” - Faren er framoverbøyd og opptatt med sitt arbeid i et mørkt rom bakerst i bildet. Sønnen står oppreist i lyset, foran i bildet, men med tomme hender. Han er muligens klar for det som skal være hans arbeid? Men hvilket skal det være?

”Plassen” - Stranden, hvor vi som bildets betraktere står, er i skyggen og spekket med søppel. Ruiner og moderne konstruksjoner i et øde landskap bades i gyllent lys på andre siden av vannet - som en Soria Moria, eller?

”Brødrene” - Brorskap mellom brødrene er uttrykt gjennom like hatter, like bart, hudfarge, og at den ene broren holder armen rundt den andre. Begge brødrene har ansiktene vendt mot fotografen og dermed betrakteren av bildet, men deres øynene unngår kontakt med å gå i ulike retninger.

”Politikken” - Arrangert pynt, søppel, eller viktig informasjon?

”Katten” - En skitten katt sitter i skyggen, mellom oss – og et solglimt og en bil. Allikevel velger katten å snu seg vekk fra solen og bilen og ser på oss, mens vi/betrakteren velger å stirre tilbake til katten.

”Åndeligheten” - Et vakkert bygg fanger et gyllent sollys på sine vegger, men alt rot og skrot rundt bygget ligger i skyggen.

”lek/alvor” - Et barn løper mot oss/betrakteren av bildet, med et smil. Smilet er en dødningsmaske. Det hvite i dødningsmasken lyser opp i skyggen. Barnet og masken er midtpunktet på en øde øy av asfalt omringet av skrot på begge sider, betrakteren foran, og en solfylt vegg bak. Til tross for at veggen bak er litt slitt og mangler et vindu, er det et hjem og kanskje barnets hjem som han/hun løper ifra. Til tross for skrotet er det et tre. Til tross for at barnet er i skyggen, skinner solen bak. Til tross for smilet er det en dødningsmaske. Men så er det vel bare lek?

Takk Agate for at du delte dette glimt fra verden med oss.

Stella East

Du finner alle bildene fra serien her:
1. Havet
2. Brødrene
3. Sønnen
4. Plassen
5. Ungdommen
6. Politikken
7. Barna
8. lek/alvor
9. Katten
10. Åndeligheten

lek/alvor

Agate  Øksendal Kaupang
Agate Øksendal Kaupang
Ble medlem for 12 år, 3 måneder siden (1772 besøk)

Bildeserien om Egypt.
Det beste jeg vet er å bli kjent med et nytt menneske, eller se et nytt land.