skjold
Se neste verk: Dikt, uten navn

skjold

ine sætre

ine sætre

3 år, 5 måneder siden (1611 besøk)

TrafoTalent of the month mars 2015

Skjold er trafotalent for mars

Kommentarer

 • ine sætre

  3 år, 5 måneder siden

  Uhm. Jeg må innrømme at det du sier går litt over hodet mitt her nå, Cesilie. Det abstrakte og tvetydelige er ikke min sterke side. Hvis vi tolker det på forskjellige måter, er det helt greit. Noe av det fine med kreativ skriving er jo at det ikke finnes noe fasit, at din tolkning er like rett som min.
  Mener du at det står bra sånn som det er nå, eller at det kan ha godt av endringer?

 • Cesilie Holck

  3 år, 5 måneder siden

  Skjønner godt hva du mener, ine s.! Men samtidig: er ikke det å gjemme seg bort på mange måter det samme som å beskytte seg selv mot omverdenen? Det er i så fall mulig å tolke det ene som det andre, og omvendt.
  Et skjold er, som du sier, noe som brukes når man ønsker å beskytte seg selv mot verden. Men hvorfor gjenta det du allerede har sagt i tittelen, i stedet for å søke en mer tvetydig friksjon i teksten, som gjør at den kan tolkes på flere måter?

 • ine sætre

  3 år, 5 måneder siden

  Takk for gode kommentarer!

  Når det kommer til "stramme jeans", er jeg uenig med dere begge. For meg handler ikke denne teksten om å gjemme seg bort. Når du gjemmer deg, er det naturlig med store klær, for i dem drukner du og linjene dine viskes bort, du blir mindre håndgripelig, virker liten og myk. Men denne teksten, for meg i alle fall, handler ikke om å gjemme seg og eller om et ønske om å bli usynlig. Den handler om overlevelsesmekanismer, om å beskytte seg selv mot omverdenen. Der hvor en joggebukse gjør deg myk, vil stramme jeans gjøre deg hard, holde deg på plass, og når du føler deg for liten og for svak for verden, er det det du trenger - noe som kan gjøre deg sterk, et skjold.
  Og da er det egentlig greit for meg at "stramme jeans" blir tungt, for det er jo det skjold er. De er tunge å bære på, og da er det greit at ordene også er tunge.

  Ang. linjedelingen og ordstillingen helt på slutten, har du Petter tolket det akkurat som det var ment, så det var morsomt å høre.

 • Petter Solberg

  3 år, 5 måneder siden

  Du har et poeng ang tvetydigheten, Cesilie. Det var kanskje noe med linjedelingen/ordstillingen som gjorde det tungt for meg. Jeg leste de to linjene sammen, slik at det ble "stramme jeans er fastgrodd" (som jeg forøvrig synes er en fin idé - at klærne er grodd fast) og ikke "[jeg] er fastgrodd".

 • Cesilie Holck

  3 år, 5 måneder siden

  Her er jeg uenig med Petter. Å gjemme seg i stramme jeans er mer spennende enn å gjemme seg i store klær, som ville være det mest logiske. Det skaper en friksjon i teksten som gjør den mer tvetydig.

 • Petter Solberg

  3 år, 5 måneder siden

  Flott at du ikke er redd for å gjøre forandringer i tekstene dine. Ofte er det lett å tenke at en tekst bør stå akkurat slik den er skrevet ned, men det er få tekster som blir virkelig gode uten at man tør å ta noen runder med stryking og justering og kanskje legge til noe nytt.

  Jeg liker klangen av 'ord og kulde', men lurer på om 'stramme jeans' blir litt tungt? Ville det ikke også være naturlig å gjemme seg i store klær, framfor trange klær? Eller kanskje ikke?

  Jeg liker "(så) hold deg unna ikke / / kom nær" fordi det skaper en spennende ambivalens. Linjedelingen og ordstillingen gjør at avslutningen kan leses på to måter: "ikke kom nær" og "kom nær". Altså samtdig et ønske om avstand og nærhet.

More from ine

Andre TrafoTalenter

Other in the tekst category