Månedens trafotalent i januar 2018

Ved inngangen til det nye året har vi hatt gleden av å la singer/songwriter Nora Konstanse kåre TrafoTalent for januar. Det ble Lilly Leana Johansen med maleriet ”ASL – Age, Sex, Location”. Les mer om hvorfor dette verket, som Nora assosierer til sin egen barndom og flittig bruk av MSN og Nettby, ble valgt. Johansen er med det med i konkurransen om 20.000 kr i talentstipend som årets talent.

Det er et ærefult oppdrag og en vrien oppgave å skulle kåre TrafoTalent for januar. Og det skal ikke være lett å velge bare ett bidrag fra én bidragsyter når nivået er så høyt innenfor alle sjangere. Jeg blir dratt inn i ord, lyd og bilder – både som frittstående verk og i grundige kombinasjoner.

Jeg er her og du er blind av Grete Marie Antonsen Svensen går absolutt ikke ubelest hjem. David Kløve Kjernlie med Oh man viser fengslende photoshopferdigheter. Amalie Kolstads bildeserie kombinerer maling og foto på harmonisk vis og jeg blir kjent med Geir av Vilde Vikse. Geir er en passiv fyr som virkelig lever – og leverer. Jeg kan kjenne lukten av kiosken der spilleglade er alene sammen, og Vilde skriver grundig og detaljert. Geirs mor navngis for eksempel ikke, noe som igjen understreker Geirs distanse til det meste – også det som ligger han nærmest. Den lette, enkle men samtidig tungsindige stilen kler både karakteren og novellen og kommer så absolutt forfatteren til gode.
Likevel er det Lilly Leana Johansen som trekker det lengste strået i januar.

Maleriet ASL – Age, Sex, Location gir meg umiddelbare assosiasjoner til min egen barndom. Da fasttelefonen ikke fungerte samtidig som internetten og nora_mora_92 ble en flittig bruker av MSN og Nettby. Og så er Picasso der - i bildet - både i farger og motiv. Det oppstår en spennende krasj mellom Lilly, Picasso og meg som umulig kunne chattet via MSN i 2004. Hvem inspirerer, hvor kommer motivet fra og hvem eller hva er det kunstneren gjemmer bak bokstavene. Jeg ser politikk og sosiale media. Forventninger, roller og fordommer knyttet til identitet og kultur. Og nysgjerrighet. Som igjen gjør komposisjonen meget aktuell i flere forskjellige sammenhenger. Dette er et sterkt og velkomponert bilde som i sin umiddelbare tydelighet likevel gir beskueren flere tolkningsmuligheter og anledningen til å knytte sin egen historie til det. Jeg mener absolutt Lilly Leana Johansen er et navn verdt å merke seg!

Nora Konstanse Hansen