Sluk

Det hender at jeg

synker inn i meg selv

lar hodet gli ned gjennom

magens trange tunell

som en ubåt dykker i havet

finner mitt indre tomrom

der skjærende skrik runger,

skrik som aldri har unnslippet

munnens demning


jeg møter forliste minner

fortrengte, glemte fra en tid

vi ikke snakker om

blikket bader i mørke rom

som ligger skjult bak

gjenlåste dører jeg smidde

for å hindre skyggene i å

overfalle meg

jeg smaker på blodet

som sildrer sakte fra

sjelens våte sår

det smaker søtt, kanskje

er det sorgens alkohol


jeg faller til ro

i den skrikende stillheten

i det lune, trygge mørket

det hender at jeg

sovner her inne

lar skyggene slikke min rygg

dra meg inntil seg

og alt jeg vil er å bli

men jeg vet at jeg må flykte

jeg balanserer mellom

hvitt og sort

vann og land

høyt og lavt

trekker meg opp fra dypet

med slitte rep

som snart skal ryke
Se neste verk: Dikt, uten navn

Sluk

Iris Floren

Iris Floren

9 måneder, 1 uke siden (363 besøk)

Noe nytt no

Kommentarer

 • Heidi-Anett Haugen

  9 måneder, 1 uke siden

  Hei Iris, jeg oppdaget heller ikke rimene helt første gangen jeg leste det, måtte lese det igjen. Fint å høre tankene dine om klang og rytme.

 • Iris Floren

  9 måneder, 1 uke siden

  Takktakk:) Oppdaget rimene først etter at jeg hadde lest gjennom diktet, og lot dem stå på grunn av klangen og rytmen, ja. Er for så vidt enig i det du skriver om rimenes effekt, så skal være ekstra oppmerksom på det neste gang.

 • Heidi-Anett Haugen

  9 måneder, 1 uke siden

  Hei Iris, dette var noe nytt no. Kjempefint å lese, jeg skal fortelle hva jeg ser. Først tittelen, sluk, jeg ser for meg et sluk i en vask, eller kanskje i et badekar. Oppsette av teksten din, som er lang og smal, gjør at det er som om teksten din også forsvinner nedover i et sluk. Jeg liker hvordan du har vært personlig i teksten med å bruke et ”jeg”. Jeg legger merke til at du benytter rim, slik som:” synker inn i meg selv. Magens trange tunell. Og: ”trekker meg opp fra dypet. Som snart skal ryke”. Hva tenker du selv om å bruke rim? Liker du rytmen det gir? Jeg kan være litt redd for at rimene kan ufarliggjøre teksten, for det blir litt søtt og ufarlig på en måte, kan ihvertfall bli det. Kanskje assosiasjonene mine er rim og regler til barn, og jeg føler at det blir en mer suspens om det ikke kommer et rim som mildner teksten. Så jeg tenker at siste setning: som snart skal ryke. Kan tas bort, så vil leseren kunne tenke selv at det er en fare for repene vil ryke, for en vet allerede at de er slitte. Rim kan også gjøre teksten litt morsom, men jeg leser egentlig ikke Sluk som morsom så kanskje rim skal velges fra, om du ønsker å forsterke et slukende alvor. Det er veldig fine bilder du skaper for å beskrive følelser, slik som: munnens demning. Forliste minner. Blikket bader i mørke rom. Jeg blir nysgjerrig på hvem ”jeg” i teksten er, og hvem ”vi” i teksten er. Og så er jeg nysgjerrig på å høre hva du var inspirert av da du skrev denne teksten. Bra jobba. Gleder meg til å lese mer av deg!

More from Iris

Other in the tekst category