Helvetesdikt

Flectere si nequeo superos, Acheronta movebo.

Helvete er et åpent jorde uten vind,
Med grå himmel og sorte solsikker,
Og lyden av talløse flaksende vinger.

Du kommer hit uforandret, like stor
Og like liten som du alltid har vært,
Men sjelen din er erstattet av et hull.

Inni hullet er trangen til å være alene.

Det er mange mennesker i helvete,
Men hullet gjør at dere verken orker
Å si noe eller å være nær hverandre.

Du kan besøke himmelen om du vil,
Men du syntes det er for smertefullt,
Og foretrekker å stå alene og tenke.

De sorte solsikkene svaier i død vind.
Se neste verk: Dikt, uten navn

Helvetesdikt

Vilde Vikse

Vilde Vikse

4 måneder, 3 uker siden (274 besøk)

Veldig uferdig! Vil introdusere et elvemotiv, men usikker på hvordan.

Kommentarer

 • Ronny Faber Dahl

  4 måneder, 1 uke siden

  Trur også du vil like poeten Kathy Acker!

 • Ronny Faber Dahl

  4 måneder, 1 uke siden

  Perfekt. Ja, jo mer du leser andre poeter og skriver, deler skrivekunst med andre - jo bedre blir du! Bra du fant det online, men på Engelsk. Jeg skriver ikke mye dikt selv lenger, men leser en hel del dikt. Mest på Engelsk, og noen ganger Norsk og Italiensk. (Pasolini dikt er utrolig bra) Trur det er min favoritt litteratur. Ta også en titt på samtids poeten Fred Moten. Bra bøker er ofte dyre men noen ganger verd å investere i. :) min favoritt er denne "The angel would like to stay, awaken the dead, and make whole what has been smashed. But a storm is blowing from Paradise" Ser frem til a lese mer av dine dikt.

 • Vilde Vikse

  4 måneder, 1 uke siden

  Hei igjen,

  Selv takk for nye idéer! Poesi er en ny sjanger for meg og den jeg sliter mest med; vi hadde kurs i det sist uke, og før det hadde jeg skrevet mindre enn fem dikt. Skal prøve dette med elven som hovedkarakter. Liker godt Benjamin, jeg driver å sikler over de nye oversettelsene (de er pokker så dyre). Jeg fant en PDF med "Angelus Novus"; gøy lesning, tøffe bilder, bl.a., "Where we see the appearance of a chain of events, he sees one single catastrophe, which unceasingly piles rubble on top of rubble and hurls it before his feet." Den satt seg.

  Vilde

 • Ronny Faber Dahl

  4 måneder, 1 uke siden

  Takk for kommentar tilbake Vilde. Nå skjønner jeg mer, og bra du setter pris på min tolkning. Det er dette som er bra med skrivekunst, nå andre ser det de vil. Dette skjer uansett. Spørsmålet er om hvordan vi kan jobbe med dette, og være bevist på det. Å skrive mer spesifikt er ikke alltid veien å gå, en annen metode er å skrive en liste ord rundt tema. En liste ord som blir sakte et dikt. Planlegge opp diktet, og bruke reduksjon når det trengs. "helvete som bedre passer til vår tidsalder"det er ganske nærme klimakrisen og det Antropocen i min mening. Så jeg var ikke for langt unna :) Men dette er subjektivt.

  Kanskje "Elven" kan være hovedkarakter i diktet.

  Les gjerne Walter Benjamin "Angelus Novus" hvor i teksten er Engelen fra et maleri av Paul Klee han skrev kritikk om, men ble en poetisk tekst metafor på det naive og nye og det som kunne vært - feiet til side av framskrittets populistisk storm. Men tanke på konteksten skrevet under andre verdenskrig og at Walter Banjamin var forfulgt av fascistene.

 • Vilde Vikse

  4 måneder, 1 uke siden

  Hei,

  Takk for tilbakemelding. Jepp, alt er litt sort her i gården, hehe. Baktanken var verken det å være alene / sammen eller klimaforandringer, men gøy at det vekker slike tanker! Diktet var et forsøk å male fram et lite bilde på helvete som bedre passer til vår tidsalder enn de lavd av Dante og T.S. Eliot. Det er uferdig, og jeg stusser med de siste strofene. Jeg ser òg for meg en slags elv i dette universet, men jeg vet ikke helt hva jeg skal fylle elven med. Har ikke lest The Road, men skal!

  Vilde

 • Ronny Faber Dahl

  4 måneder, 2 uker siden

  Wow dette diktet er ganske gotisk. Sterkt. Får assosiasjoner til mange forskjellige nyanser av sort i diktet. Dualiteten himmel/helvete du nevner blir ikke for symbolsk,- men blir brukt for noe om å være alene/sammen? Det er interessant, men å være alene kan også være en bra ting, likesom kollektivitet i mange land er politisk helvete. Lurer på om diktet kunne blitt styret av en ekstra bakliggende realistisk ide enn denne dualiteten, siden "sorte solsikker" er det ganske sterkt bilde får meg til å tenke klima forandring og karbon forurensing. Du kjenner sikkert til Cormac McCarthy's novelle The Road? Hvis ikke må du lese den. Han bruker mange ord og setninger som vekker noe lignende. Du skriver utrolig bra, siden du for til å vekke frem farge assosiasjoner og bilder. Elvemotiv?

More from Vilde

Other in the tekst category