Konstantins gullbur

Å bruke som levning
                      beretning
Se neste verk: Dikt, uten navn

Konstantins gullbur

Alexander Arctander

Alexander Arctander

4 måneder, 3 uker siden (222 besøk)

Kommentarer

 • Alexander Arctander

  4 måneder, 1 uke siden

  Erik, ordspillets kunst er ikke tapt hos deg. Jeg tror ikke jeg har ledd så hjertlig på lenge.

 • Eirik Havnes

  4 måneder, 1 uke siden

  Så bra, når jeg vet bakgrunnen gir jo det en helt annen fortolkning av diktet.
  (Hehe, så du hva jeg gjorde der?)

  Uansett er jeg nok enig med både deg og Barthes på ett vis, men jeg er nok uenig på andre vis. Jeg tror den diskusjonen kunne pågått i evigheter (noe den forøvrig allerede har gjort), uten at man kommer frem til noen egentlig fasit. Men jeg tar gjerne en runde, likevel.

 • Alexander Arctander

  4 måneder, 1 uke siden

  Hei Erik! Takk for tilbakemeldingen, gøy å se at verket vekker interesse og innbyr til refleksjon. Jeg er sterk tilhenger av Barthes konsept «forfatterens død», altså at verket skal stå som selvstendig objekt uten å vektlegge forfatterens liv og samtid, men om det er noen som står i tvil til hva intensjonen bak tittelen er, vil jeg gjerne hjelpe. Jeg har tenkt på Konstantins harde innføring av skatter hos vanlige folk, mens han ga skattelette til de geistlige, som i stor grad befant seg i Konstantinopel som den eneste byen uten kultus og hedenskebygg. Konstantinopel blir da konstantins gullbur, et symbol på elitens snever syn, at de bare befinner seg i rom med sine likesinnede, folk med samme meninger og posisjoner som dem selv, hvor det blir lett å få skylapper for andre menneskelige levekår og tankesett.

 • Eirik Havnes

  4 måneder, 2 uker siden

  Hmm, denne måtte jeg tenke ganske mye over. Hva er rett måte å se på historien på? Levning eller beretning? Jeg er jo en liten hermeneutiker selv, og ble umiddelbart gira på å finne ut hvilket gullbur det var snakk om - for å sette diktet i "rett" kontekst. Jeg har funnet en rekke forskjellige muligheter, men er litt usikker på alle sammen. Men det blir jo litt av poenget her også, blir det ikke? Kanskje du vil fortelle hva referansen din er? Eller kanskje du vil holde den hemmelig, og la meg undre videre. Begge deler gir egentlig like mye mening til diktet, syns jeg.

More from Alexander

Other in the tekst category