Niklas Gløsen årets TrafoTalent 2016

Publisert 1. juni 2017

Sist oppdatert 1. juni 2017

News article image

Juryen har talt. Årets TrafoTalent for 2016 er Niklas Gløsen med filmmanuset “Understand”. Juryen bestod av Rebecca Shirin Jafari, Karl Ingar Røys og Guro von Germeten. Trafo gratulerer!

Prisen ble delt ut på Vulkan i Oslo mandag 29. mai. Som vinner av årets TrafoTalent får Gløsen et utviklingsstipend på 20 000,- kroner.

Gratulerer Niklas!

Juryens begrunnelse

Understand

FADE IN FROM GREY

The MC is writing in a notebook with a mechanical pencil
“My name is (      ) and I don’t understand life”

Det er her det begynner. I teksten, i manuset til Niklas Gløsen, stilles det eksistensielle spørsmål. Det stilles spørsmål om ting som ikke så enkelt kan besvares, men som kan utforskes og dissekeres gjennom en tekstbasert visualisering av forskjellige stemningssituasjoner og virkelighetstablåer.  Som i en dystopisk Alice in Wonderland – i en verden der man er fanget i en kontinuerlig loop - følger vi hovedpersonen, Main Character, gjennom en slags dannelsesreise. Verdenen manuset introduserer oss for er kaotisk og surrealistisk. Den er ambisiøs og den er modig. Fantasien virker som om den ingen ende vil ta. Den er filosofisk i møte mellom oss og Niklas, og det i en drømmeverden vi ikke kan forstå. Vi kan bare gå fra rom til rom sammen med the MC og møte Falling Man, Girl og selvmordsgruppen. Og i det vi tror det ikke lenger går an å bli overrasket, åpnes nok en dør og vi blir igjen slått over ende av det som skjer inni hodene våre.

Manuset er en kompleks og mangefasettert tekst. Vi måtte lese den flere ganger – og den vokste på oss for hver gang. Vi diskuterte den, vi omfavnet den og vi avviste den. Vi prøvde til og med å kåre andre vinnere, men manuset lokket oss hele tiden tilbake. Vi lot oss imponere av de mange lag og Gløsens rike filmatiske referanser, som på tross av sin nakne, beskrivende fremstilling får frem noe sterkt personlig. Ja, kanskje nettopp derfor. Niklas Gløsen sitt bidrag er befriende ærlig og usminket. Det er denne uredigerte følelsen som gir manuset troverdighet og lar kunstneren få stå i seg og sitt. Om dette et film-manus som kommer til å bli realisert eller ikke, spiller for oss ingen rolle. Dette er en tekst som står veldig støtt på egne ben. Den leses godt. Den lever. Og den lover mye om et talent vi gleder oss til å følge videre. For Niklas, vi vil ha mer!

MC: But what about this feeling of emptiness? Will it still be there when I’m older?

G: Yes. But you can fill it with something. There might be a hole in your chest, but you can fill it with things you enjoy. You can try to fit a television in there, just stuff it right in there. Or - you could run around and listen to the whistling sound it makes when you run fast enough.

Understood 

Rebecca Shirin Jafari, Karl Ingar Røys & Guro von Germeten  
jury for årets TrafoTalent 2016