Månedens TrafoTalent er Ivar Trengereid

Publisert 13. februar 2019

Sist oppdatert 14. februar 2019

News article image

Eirik Havnes kårer Ivar Trengereid til månedens TrafoTalent for januar, og trekker frem fem andre trafoister som har imponert han den første måneden av 2019.

Eirik Havnes jobber med musikk, lydkunst, installasjoner og komposisjon. Han fikk utfordringen med å kåre månedens TrafoTalent for januar. Her er hans begrunnelse:

Det er ikke lett å kåre én enkelt person som har utmerket seg denne måneden, og enda mindre ett enkelt verk, da det er så uendelig mange flinke og produktive unge kunstnere her inne.

Jeg har landet på Ivar Trengereid sitt oljemaleri, “Vinter ved havet”, som månedens TrafoTalent. I dette storslåtte landskapsmaleriet får han så tydelig frem mange forskjellige aspekter ved vestlandsvinteren. Både det brutale og overveldende i et stort øde landskap, men samtidig noe skjørt og enkelt. Kanskje er det fordi vi kommer fra omtrent samme sted, at jeg kjenner meg så igjen i dette bildet. Jeg føler jeg har sett dette før en gang, i levende live, fra et fjell eller fra en bro et sted på Sunnmøre. Eller så er det bare stemningen og følelsen i bildet jeg har sett før; det store mørket, med den lille resten av lys som står igjen etter at vinteren og skyene har tatt sitt.

At bildet er såpass stort som det er (100x130cm) gjør at jeg får veldig lyst til å se det i levende live, for jeg vet at slike bilder ikke kan rettferdiggjøres digitalt. Noe jeg sikkert også kan gjøre en dag, hvis Ivar fortsetter med det han driver med.

Jeg ser også klare referanser til Ørnulf Opdahl i bildet, en bauta og legende når det kommer til å finne lys og mørke i horisonten utenfor Ålesund. Hvor nordsjøen ligger stor og skummel, med Island som neste stopp. Jeg håper Ivar fortsetter å jobbe med olje. At han utforsker maleriet og henter inspirasjon fra andre mens han gradvis bygger opp under sitt eget uttrykk. Så stiller jeg gjerne på utstillingsåpning når den tid kommer.

Selvfølgelig er det også mange andre kunstnere som har stukket seg ut:

Axel Thorenfeldt er en annen maler jeg har lagt merke til. Han er svært produktiv, og har lagt ut en rekke gode akvareller, hvor selv skissene er godt gjennomført. Han finner gode motiver, og har svært god kontroll på lyset i bildene, noe som ofte er vanskelig i dette mediumet.

En annen av de produktive Trafobrukerne denne måneden er poeten Ingrid Lending. Hun har skrevet en rekke korte dikt om nære relasjoner, hvor hun utforsker forskjellige metaforer mellom hvordan vi ter oss og hvordan vi tenker. Flere av diktene hennes har jeg måtte lese mange ganger, og jeg sitter ofte igjen med en følelse av at jeg kommer til å lese flere av henne i fremtiden.

Jeg gleder meg også veldig til å se Johannes Nannestad sin dokumentarfilm om kunstneren Tom Ralphino Sandvid, når den kommer ut senere i år. En ting er at Sandvid er en interessant karakter i seg selv, men av det jeg har sett av teaseren og lest i manuset, virker det som en morsom og lun film, med et fint skråblikk på kunstnertilværelsen, laget av en ung og ambisjonsrik filmskaper.

Linn Isabel Eielsen er en ung og produktiv serieskaper, som viser at hun behersker gode og sterke historier både i stripene sine, men også i rene tekst-stykker. Hun har allerede etablert seg godt som serieskaper, til tross for sin unge alder, og skriver for både for Haugesunds Avis og Aftenposten. Så her har vi nok ganske mye i vente fremover.

Til slutt vil jeg nevne Sindre Natvik. Han har en helt egen stil, som oser av alvor midt i det naive og humoristiske uttrykket. Han lager enkle grafiske illustrasjoner som overhodet ikke er tydelig på hva de prøver å si, som får meg til å stoppe opp og tenke meg om et par ganger, uten at jeg egentlig vet hva jeg tenker på.

Eirik Havnes

Alle som blir kåret til månedens TrafoTalent er med i konkurransen om å bli årets TrafoTalent. Årets TrafoTalent får et arbeidsstipend på 20.000,-.