Månedens TrafoTalent er Oda Ådland Thowsen

Publisert 8. juli 2019

Sist oppdatert 8. juli 2019

News article image

Billedkunstner Lisa Him-Jensen kårer Oda Ådland Thowsen til månedens TrafoTalent for juni. Hun trekker så frem seks andre verk som imponerte henne denne måneden.

Det har vært utrolig kjekt for meg å bli kjent med arbeidene, som har blitt lagt ut på Trafo i juni. Naturlig nok har det vært vanskelig å velge ut ett bidrag i dette mangfoldet, det blir jo aldri helt rettferdig å sammenligne vidt forskjellige uttrykk. Til slutt har jeg likevel kommet frem til at månedens talent er Svarte fliser av Oda Ådland Thowsen. Dette tilsynelatende stillferdige arbeidet er et akrylmaleri, et stilleben, som avbilder to melkekartonger og en krukke foran en vegg med små, svarte kvadrater – eller fliser. Et skarpt lys faller inn fra venstre. Selv om utgangspunktet er enkelt, er det mange maleriske kvaliteter i dette bildet, som er utført i duse pastellfarger på en mørk grunn. Penselstrøkene, som nesten tegner frem motivet, er tydelige og friske. De gjør fargeflatene levende, samtidig som de kontrasterer det ellers rolige motivet, noe som bidrar til å gjøre bildet komplekst. For meg blir også melkekartongene etter hvert to karakterer, som gir bildet en humoristisk undertone. «Svarte fliser» minner meg litt om maleriene til Morandi, som i sin gjengivelse av helt vanlige gjenstander ga dem et taust, mystisk preg og en egen integritet. Kanskje ville det være interessant for kunstneren å utforske denne typen motiver og materialer videre?

Blant de andre flotte bidragene har jeg lagt merke til diktet du ser av Alexander Arctander, som på en rettfrem måte forteller om et du, som er så opptatt av regnet, at det ikke formår å se hva som foregår like ved. Kanskje kan du-et ikke se det håpefulle i tilværelsen? Men diktet er ikke entydig, og skildrer regndråpene som noe vakkert, noe som «… blir hengende/som små/glasskuler/i lufta».

Naomi Kaehler har i juni bidratt med mange fine fotografier, der lys og perspektiv tas i bruk på en overbevisende måte. For meg fremstår arbeidet De langbente som spesielt vellykket. «De langbente» forestiller en smekker hund og en jente, observert fra froskeperspektiv. Figurene rammes inn av en dramatisk, foruroligende himmel. Bildets komposisjon er virkelig velvalgt, der halen til hunden fører tilskueren inn i bildet, mens hundens blikk peker på noe som skjer utenfor fotografiets utsnitt.

En lignende lek med perspektiv og himmel kan man se i Oseana av Lilly Grønvigh. Også dette er et fotografi. Himmelen speiler seg i arkitekturen, og det lette, luftige står mot det rette, stramme.

Et annet arbeid jeg ble nysgjerrig på, var Stian av Sigrid Tveiten, som virker å være en slags fotoreportasje og portrett. Det er et interessant prosjekt i seg selv, men det slo meg også at det ut av dette materialet går å hente en fotoserie med bildene av søplet som Stian har fisket opp fra havet. Dette søplet har en tematisk relevans og en estetisk kvalitet, som fotografen har observert og fremhevet ved å dokumentere f.eks. en gammel stol og en rusten sykkel mot svart bakgrunn.

Akvarellmaleriet Veien hjem av Axel Thorenfeldt er et suggestivt og teknisk godt gjennomført arbeid. Billys avdekker en landevei og en husgavl, mens den mørke skogen avtegner seg mot nattehimmelen.

Til sist vil jeg nevne Forkjølelsen av Andrea Gladhaug. Dette er friskt malt bilde av sykdom! Den portretterte jenten ser virkelig forkjølet ut. Fargene er «klassiske», men brytes av med et innslag av rosa. Bildet er følsomt malt, liksom meislet ut med et ledig strøk. Dette maleriet er tydeligvis laget for et legekontor, og der vil det jo passe meget bra.

Det har vært veldig fint og inspirerende å ta del av de ambisiøse prosjektene til medlemmene på Trafo. Det blir spennende å se den videre utviklingen av disse kunstnerskapene!

Lisa Him-Jensen

Alle som blir kåret til månedens TrafoTalent er med i konkurransen om å bli årets TrafoTalent. Årets TrafoTalent får et arbeidsstipend på 20.000,-.