Vinneren av «Å dokumentere det nære og kjære»

Publisert 30. oktober 2019

Sist oppdatert 30. oktober 2019

News article image

Vinneren av «Å dokumentere det nære og kjære»-konkurransen er nå kåret. Her kommer begrunnelsen fra Nora Savosnick.

Tusen takk for alle bidragene. Det har vært en fryd å gå gjennom dem. Jeg ønsker her å trekke frem to bidrag som i mine øyne har skilt seg ut, for så å kåre vinneren!

Tekstbidraget som skilte seg ut var “0832” av Jonas Kroken Sævereide. Tekstens råhet gir en umiddelbar nærhet til subjektet. Den raske og uforutsigbare rytmen plasserer leseren i midten av handlingen. Det oppleveles som nært, samtidig som det muligens ikke er like kjært for alle.

0832
Du vekker meg, eg går på badet,
rekk ikkje ete, går til bussen.
Tek notat. Eg kjem heim,
går på toalettet. Les.
Me vaskar klede.
Ser på noko medan me et maten du har laga.
Talar med kvarandre.
Du legg deg,
Eg seier eg vil sjå litt meir.
Eg onanerer på toalettet,
tørker klede, søv.

- Les hele teksten 0832 av Jonas Kroken Sævereide.

Det er spennende og inspirerende å se alle de ulike teknikkene som er brukt for å illustrere det nære og kjære. Vil derfor gi en shout out til Victoria Gjerløw som har levert et spennende lydbilde flettet godt sammen med en tekst som forsterker opplevelsen.

- Sjekk ut Victoria Gjerløws lydbilde.

Så har jeg spart det beste til sist, nemlig kåring av vinneren som denne gangen ble Sigrid Tveitens fotografi “05:32”. Gratulerer!

Bildets varme toner inviterer inn i den intime sonen delt av to mennesker i morgentimen. Stemningen bygger på en trygghet og en håpefull start på en ny dag. Innblikket inn i dette private øyeblikket delt av de to nakne kroppene vitner om det nære, kjære og sårbåre. Bruken av lys og motiv får tankene til å drive bort mot orientalske oljemalerier som “La grande odalisque” fra 1814 av Jean Auguste Dominique.

For å avslutte vil jeg gjerne bruke anledningen til å takke alle som har deltatt i konkurransen!

Nora SavosnickDet var totalt 23 bidrag påmeldt i konkurransen. Som vinner får Sigrid Tveiten et reise- og studiestipend på 5000,- fra Trafo.no. Gratulerer!