Månedens TrafoTalent er Hans Arvid

Publisert 11. november 2019

Sist oppdatert 11. november 2019

News article image

Irina Haugane jobber med videokunst og tekst, og har tidligere vært lærer i multimedia (QUT), utstillingsleder, kurator og museumsleder. Hun trekker frem flere brukere som bemerket seg i oktober, før hun kårer Hans Arvid til månedens TrafoTalent.

Mange verk denne måneden bemerket seg, på ganske ulike måter. Det er mange forskjellige metoder, ulik grad av eksperimentering og erfaringer som er gjort. Jeg vil gjerne trekke fram Axel Thorenfeldts akvarell Deep Winter som jeg oppfatter som en hyllest til naturen og vinterpalletten. Oda Ådland Thowsens The last Supper der Jesus og apostlene framstår som smoothie- ingredienser, har i strek og innhold kvaliteter man gjerne ser i illustrasjoner i blader eller aviser. Indianna Rues sketch.jpg oppleves kaotisk med en blanding av tekst og bilde som kanskje kan si noe om en sinnstilstand, tegning av to døde (?) rotter og den levende siden av tekst om å forlate eller å bli forlatt.

Det er mye fin tekst blant månedens bidrag. Kristine Saga Hammerstad har et enkelt men effektivt dikt i Men. Victoria Gjerløw har lastet opp Lydbildet, en lydfil og et dikt sammen. Lyden og diktet kontemplerer hverandre og Gjerløw lykkes med å gi et romantisk bilde av en barndom i en toroms med wienerpølse og potetstappe. Jeg vil anbefale å eksperimentere videre med lyd og tekst, kanskje bilde? Kan teksten kombineres med lyd også på en annen måte?

Men

Jeg klamrer meg fast
til ditt lille «men»

Slik en fjellklatrer klamrer seg fast
til et steinras.

Så vil jeg kåre månedens Trafo Talent for oktober, Hans Arvid med det fantastiske diktet Brann i Bygningen. Hans Arvid klarer å kombinere noe som virker mystisk for oss, med bilder som man kjenner til og på denne måten, tar leseren med seg videre med inn i teksten og historien.

«Han ble ein skygge foran flammen, et omriss»

Flere sanser vekkes, det er mørke og lys, bevegelse og lyd:

«Lyset svelgte skyggen, og knitret.»

I teksten har Hans Arvid også tatt et effektivt grep, når underfundig humor får bli med inn i et ellers litt mørkt dikt. Som når en mann forsvinner mot flammene i brannen:

«Ingen hadde sett hvor mannen dro noen sa / han hadde hytte»

og når Jenny Skavlan får ta del i historien i et parentes når «viktige personligheter» nevnes. Noen av ordene er dialekt, slik som va og timår. Det kan være et råd å gå «all in» og skrive hele teksten på dialekt, eller å la dialektordene utebli. Det er helt naturlig å tro at man må skrive på bokmål eller nynorsk ettersom det er det man har blitt tilllært. Men en idè kan være å sjekke ut andre forfattere som skriver dikt på dialekt, da vil en i alle fall se at det går ann og kanskje man blir inspirert til å prøve. Om Hans Arvid oversetter sitt eget dikt til sin dialekt fullt ut, vil han oppdage at han sier ting med andre ord og setningene vil forandres, kanskje også innholdsmessig vil noen ting fjernes og tillegges. Det er et interessant eksperiment i seg selv, også om han vil ha den ferdige versjonen på bokmål. Gratulerer til månedens Trafo Talent!

Til slutt kan jeg nevne en begavet Katja Enserink på 12 år som har lastet opp bilder innen flere ulike teknikker og Ellisiv Grimnes sitt trykk. Linotrykket søstre er et resultat av at Grimnes ikke visste hva hun skulle skrive om en hendelse, og lagde dette uttrykksfulle bildet i stedet. Dette kan være et tips til andre Trafo - medlemmer: det er en god idè å eksperimentere med andre uttrykksmåter om man sitter litt fast.

Irina Haugane

Alle som blir kåret til månedens TrafoTalent er med i konkurransen om å bli årets TrafoTalent. Årets TrafoTalent får et arbeidsstipend på 20.000,-.