Liv Csilla Wallace er Årets TrafoTalent

Publisert 28. april 2020

Sist oppdatert 28. april 2020

News article image

Juryen har talt! Årets TrafoTalent for 2019 er Liv Csilla Wallace for maleriet «Realfagsbygget/Allégaten». Juryen bestod av kunstnerne André Tribbensee, Maya Økland og Tora Døskeland.

Blandt de tolv bidragene som ble kåret til månedens trafotalent i 2019, har juryen nå valgt ut Årets TrafoTalent.

Vinneren av Årets TrafoTalent er Liv Csilla Wallace som får et utviklingsstipend på 20 000,- kroner. Trafo gratulerer!

Juryens begrunnelse

Juryen, bestående av Maya, Tora og meg, diskuterte utdypende musikalske, visuelle og litterære bidrag, og de unge deltakernes kunstneriske utvikling og aktivitet ved å gjerne også å kaste et blikk bak kulissene, på arbeidene som deltakerne la ut ellers.

Det var ikke lett å velge bort flere av de interessante bidragene som vi likte og respekterte. Men vi bestemte oss i slutten allikevel gjerne for å peke ut Liv Csilla Wallace (17) som nå skal kåres til årets trafotalent 2019.

Hun var den den yngste av dem vi hadde å velge mellom og det imponerte oss derfor desto mere med hvilken kontinuitet og originalitet Liv har produsert malerier, basert på motiver observert i miljøene hun åpenbart beveger seg i. «Realfagsbygget/Allégaten» som hun ble valgt med til juli månedens trafotalent, var ett av eksemplene og utgangspunkt for vår vurdering. Liv holder på å utvikle sitt eget visuelt språk og repertoar med maleri som medium, noe som krever viljestyrke og utholdenhet, og hun klarer dette. Arbeidsmetoden er trolig inspirert av noen av modernismens malere, jeg blir spesielt minnet på Henri Matisse, men situasjonene som blir til hennes motiver samler hun selv i nærområdene sine og blant det hun observerer og legger merke til. De er derfor ladet med det som har betydning for henne, med sine egne fortellinger observert og utarbeidet på en måte som fanger samtidig vår interesse. Vi blir nysgjerrige og interessert i å se og forstå mere og dette er et godt tegn.

Tora: «Liv har en stor produksjon - og man får en tydelig følelse av at arbeidet utvikler seg, og at kunstneren legger ned mye energi i å arbeide videre med sitt utrykk, og sin stemme gjennom maleriene. Jeg synes det er en sterk narrativ kvalitet i maleriet. Med det mener jeg at jeg som betrakter får en tydelig fornemmelse av en følelse, en relasjon - og en historie.»

Maya: «Motivet konsentrerer seg rundt det menneskelige møte med berøring og blikk i fokus for kommunikasjonen. Sterke farger påkaller oppmerksomhet enda figurene synes stumme.»

Tora: «De flate maleriene går lenger enn å bare illustrere en scene, men klarer gjennom utrykket å formidle levd liv og historie. Til tross for at teknikk og virkemidler er gjennomgående i kunstnerens produksjon, er det tydelig at hvert enkelt maleri har et eget ønske. Det er også tydelig at arbeidene utvikler seg, og i større og større grad rommer en kompleksitet både i teknikk og utrykk. Det er malerier som gjør meg nysgjerrig, og som kommuniserer.»

Derfor er vi veldig glade for at Liv Csilla Wallace får prisen for årets Trafo-talent. Hun viser et stort kreativt potensiale som vi gleder oss til å se mer av i fremtiden.

Gratulerer!

André Tribbensee, Tora Døskeland og Maya Økland

Alle som ble kåret til månedens TrafoTalent i 2019 var med i konkurransen om å bli Årets TrafoTalent. Se de tolv verkene som ble kåret til månedens TrafoTalent i 2019.

Se alle verkene til Liv Csilla Wallace på hennes profilside.