Levina Storåkern er årets TrafoTalent

Publisert 19. april 2021

Sist oppdatert 19. april 2021

News article image

Juryen har talt! Årets TrafoTalent for 2020 er Levina Storåkern for teksten «Fantasier V». Juryen bestod av kunstnerne Tora Sanden Døskeland, Karl Ingar Røys og Christian Meaas Svendsen.

På lørdag overrasket Trafo Levina Storåkern med prisen i Oslo. Som vinner av årets TrafoTalent får hun et utviklingsstipend på 20 000,- kroner. Trafo gratulerer!

Les vinnerbidraget «Fantasier V» og hele serien «Fantasier I-X» her.

Her er juryens begrunnelse:

Juryen har valgt Levina Storåkerns verk «Fantasier V» - som er en del av prosjektet «Fantasier I-X» som årets trafo-talent.

Levina Storåkerns tekster er prosalyriske – og balanserer mellom en likefrem prosa og et poetisk språk. Hun binder sammen tekstene ved bruk av gjennomgående virkemidler, samtidig som teksten ikke stagnerer – men utvikler seg. Både som tekst, og for disse leserne.

Vi har valgt å tildele for tekstsyklusen «Fantasier I-X». Små tekster med det til felles at de opererer på kanten mot et drømmelandskap, samtidig som de fremstår som kroppslige og konkrete. Tekstene bugner av fantasi, uten å distansere seg totalt hverken fra dagligliv eller tette kroppsbilder og relasjoner.

Et jeg ønsker seg noe av verden. Gjennom ønskene skinner det gjennom både en lengt etter den kompromiløse kjærligheten, men i jeg-ets vilje er det også spor av ønsker som forbrukersamfunnet har plassert i våre hjerner. Det handler om kontroll, over egen kropp – men også over hvordan ens liv ser ut visuelt.

Vi er glade for at diktene holder seg til det inderlige, uten å bli flate. Diktene viser en genuin varhet – og den eventuelle humoren er subtil. Det er blottleggelse og sårbarhet i tekstene – og en setning som «Och innan det ska någon borsta mine tänder åt mig» eksemplifiserer dette: kroppslighet, sårbarhet – blandet med vilje og en liten porsjon surrealisme.

I en verden der ingenting er hellig, er alt hellig, gjør Levina Storåkern kunststykket å balansere det relative og mundane opp mot en større bakenforliggende usagt-het; et sted der ordenes verden ikke slipper til. Det krever teft og presisjon, og er en kvalitet vi finner igjen i samtlige av tekstene i Levina sine «Fantasier 1-X». Denne sjongleringen mellom det relative og det absolutte får hun til uten å være pretensiøs eller jålete, men heller ikke uangripelig.

Ordene og bokstavene til Levina Storåkern er fulle av sterke og inderlige bilder, korte presise fremtidsminner manet frem som skjøre og sterke – på samme tid.

Vi trenger denne underfundige humoren og ikke minst, varmen som ordene hennes gir, alt skal bli bedre, i morgen, snart. Det er noe gjenkjennende i det med tanke på konteksten som vi befinner oss i. Det er som om hun er i dialog med Alf Prøysens “Du ska få en dag i måra” der hun sier, ja takk - med begge hender, mens noen børster tennene til jeg-et.

Gratulerer til Levina Storåkern. Vi gleder oss til å følge dette og andre tekster fra hennes hånd, og håper at tildelingen kan oppmuntre til videre arbeid med kortere og lengre tekst-prosjekter.

Tora Sanden Døskeland, Karl Ingar Røys og Christian Meaas Svendsen

Alle som ble kåret til månedens TrafoTalent i 2020 var med i konkurransen om å bli Årets TrafoTalent. Se de tolv verkene som ble kåret til Månedens TrafoTalent i 2020.