Christian Ryssdal er Årets TrafoTalent

Publisert 21. april 2023

Sist oppdatert 21. april 2023

News article image

Som vinner av Årets TrafoTalent får Cristian (24) et utviklingsstipend på 20 000 kroner. Gratulerer!

Av de tolv bidragene som i 2022 ble kåret til månedens TrafoTalent, falt juryens valg på kortfilmen Månestråle, skrevet og regissert av Christian Ryssdal.

Månestråle imponerte juryen som et særs gjennomarbeidet og fullendt verk med en rekke solide talenter involvert.

Filmen åpner med en uåpnet dør, og et underspilt og lavmælt møte mellom to venner, Jonas (Viggo Solomon) og Adrian (Vebjørn Skovli Berg). De to står på hver sin side av en lett trafikkert vei. Begge er avventende med å nærme seg hverandre. De virker urolige for at et uannonsert steg som vil redusere avstanden, kan jage den andre vekk. Vi forstår snart at Jonas er døende, og at Adrian ønsker å gi han en overraskelse, en form for avskjedsgave.

Klippingen veksler mellom skuespillernes halvfigurer, der de ser ut til å speile hverandre, og vidvinkler av dem begge med den åpne gata i midten. Distansen og timingen på klippingen skaper en god nerve i dialogen. Skuespillerne formidler også en ektefølt nærhet, som blir liggende i det fysiske tomrommet mellom dem.

De første to minuttene vekker nysgjerrighet. Så snart Adrian krysser gata for å slå seg ned med Jonas, klippes det igjen til et utsnitt av den uåpnede døren på andre siden av veien, et grep som bevarer nysgjerrigheten. Dette er mesterlig utført av Sandra Utby.

Lydbildet, mikset av Satyajit Sarkar, er nedtonet. Dialogen rammes inn av gjenkjennelige gatelyder. Det er svært god og naturlig balanse mellom skuespillernes stemmer og lett bakgrunnsstøy, som kjennes naturlig og realistisk. Samtidig er stemningen tilnærmet overnaturlig. Kryssingen av veien for å nå frem til hverandre i den stille sommernatta og den nøyaktige bruken av musikk 6 minutter inn, er med på å forme et bilde av Jonas som en mann med en fot i hver leir. Stående på breddekanten mellom denne verden og det hinsidige.

Se hele vinnerbidraget “Månestråle” her.

7 minutter ut i filmen, går Jonas gjennom den uåpnede døren, og krysser dermed metaforisk over til den andre siden. Der venter en samling av hans tidligere kjærester og nesten-kjærester. Personer som opplagt har betydd mye for ham, og som vi skal lære at han har betydd mye for. Monologene som følger er svært sterke og rørende. Hver av personene i rommet formidler et slags vitnesbyrd om hvordan de vil huske Jonas. Det er samstundes både godt og sårt å se på. Skuespillerne Julie Abrahamsen, Jon Arne Arnseth, Anna Evensen, Mari Hove, Silje Marie Husebø, Telma Magnusdottir, Estelle Maillet, Tonje Ava Nestegjerde, Karina Sjøen og Siri Thomsen, fortjener alle ros for både deres individuelle fremføringer og den kollektive stemningen de nører oppunder.

Vi sitter igjen med et vakkert og nyansert bilde av nære relasjoners betydning for enkeltindividet, og starten på det vi håper er lange og gode filmkarrierer for talentene som står bak Manestråle.

*Juryen ønsker å nevne at de tolv finalistene har alle levert solide arbeider, og vi ser frem til å oppleve fortsettelsen av deres kunstneriske utvikling. En svært nytenkende kunstner som vi særlig vil løfte frem er Ellinor Ødegård Staurbakk, som hoppet i fallskjerm for å utforske tyngdekraftens påvirkning på dans, og fremførte altså koreografi i fritt fall.

Eli Mai Huang Nesse, Dan Skjæveland og Martine Næss Johansen


Alle som ble kåret til månedens TrafoTalent i 2022 var med i konkurransen om å bli Årets TrafoTalent. Se alle de 12 verkene som ble kåret til Månedens TrafoTalent i 2022 her.