Andrea Storm-Syslak er Årets TrafoTalent

Publisert 21. mars 2024

Sist oppdatert 22. mars 2024

News article image

Som vinner av Årets TrafoTalent får Andrea (23) et utviklingsstipend på kr 20 000. Gratulerer!

Vi i årets jury har valgt å kåre «Noen ganger blir hånda mi til en maurtue» av Andrea Storm-Syslak til årets trafotalent. Verket befinner seg et sted mellom tekst, opplesning, musikk og lyd, og tar lytteren med inn i et litt forvirrende univers der maur har tatt bolig i en menneskekropp og løper rastløst omkring. Teksten er leken og humoristisk, men beskriver samtidig et kroppslig ubehag – en urolig kribling under huden som personen i teksten forsøker å bli kvitt på ulike måter. Samspillet mellom tekstens ulike lag er én av dens store styrker.

Hør hele verket «Noen ganger blir hånda mi til en maurtue» her.

Opplesningen ledsages av det som høres ut som vindskeive og litt vilkårlige gitartoner som underbygger absurditeten. Bidraget er underfundig og fantasifullt, og det virker som om Storm-Syslak har tillatt seg å assosiere fritt i tekstarbeidet. Vi mener at dette verket kommer fra en nysgjerrig kunstner som utviser kreativt overskudd og originalitet!

De tolv nominerte bidragene er ulike både i uttrykk og teknikk, og det har derfor vært krevende å vurdere dem mot hverandre. I juryen diskuterte vi om vi kun skulle se på bidragene som enkeltstående verk, eller om vi også skulle vurdere dem som del av bidragsyternes produksjon over tid. Vi har valgt å la begge deler bety noe. I jurymøtet snakket vi også om at vi gjerne ville løfte frem noen med utforskende tilnærming til arbeidet sitt – noen som er uredd i møte med forskjellige uttrykksformer.

Her passer Storm-Syslak godt inn. Hen arbeider i hovedsak med foto, og er også nominert for bildet «Ut å stjæle stubber». I verket vi har kåret til årets vinner, har hen dog valgt å jobbe på tvers av ulike kunstformer, og med det skapt noe som er helt sitt eget. 

Vi er veldig nysgjerrige på hva som blir det neste fra denne kanten og håper at stipendet kan føre til nye eksperimenter og utforskninger der ulike uttrykk kombineres.

I tillegg ønsker vi å trekke frem to andre bidragsytere:

Den første er November Skutle, som samtlige jurymedlemmer har lagt merke til. Hen er nominert med tre bilder, og juryen synes «drypp» er det som utmerker seg mest. Skutle har holdt høy produksjon over lang tid, og stikker seg merkbart ut i TRAFO-jungelen som en fotograf som ikke bare ønsker å lage estetisk vakre bilder, men som også utfordrer sine betraktere til å gå inn i det ubehagelige. Skutle utforsker kropp og kjønnsnormer i sitt arbeid, i tillegg til å jobbe med ulike fototeknikker. Vi har også lagt merke til at Skutle er god til å engasjere seg i andre trafoister, og kan ikke understreke nok hvor viktig vi synes det er at dere gjør nettopp det!

 «drypp» av November Skutle

Den andre TRAFO-brukeren vi ønsker å trekke fram er Karsten Benjamin Ekhougen Larsen, som er nominert med lyd- og videoverket «The most moving piano piece you will ever hear». Et stillestående kamera viser en stor tom sal akkompagnert av høyfrekvente lyder fra noe utenfor bilderammen. Først etter noen sekunder blir det tydelig at lyden kommer fra et flygel som dyttes gjennom rommet på en litt klønete måte. Lydbildet er en blanding av friksjonen mellom hjulene og gulvet, og det som låter som bassdrønn fra flygelstrengene. Mannen som dytter har veldig glatte sko, og sklir rundt på gulvet mens han dytter. Det oppstår derfor en litt underspilt komikk, som nesten kan minne om den man finner i Roy Anderssons filmunivers med sine stillestående og langsomme tablåer. Fremfor å forholde seg til oss som ser på, er det som om pianoflytteren ikke enser oss som iakttar seansen, men snarere er opptatt av å flytte flygelet videre – ut av bildet, og lyden av det hvinende instrumentet fortsetter etter at både flygelet og mannen er ute av bilderammen. I juryen var vi litt uenige om dette verket. Én av oss hadde det som sin personlige favoritt, mens en annen ikke helt forsto poenget. Sånn sett representerer filmen hvordan vi som jurymedlemmer kommer til bordet med ulike erfaringer, preferanser og ideer om hva som er god kunst.

Se verket «The most moving piano piece you will ever hear».

Vi ønsker å takke Trafo for at vi fikk muligheten til å være med på denne kåringen, og gleder oss til å følge alle videre i tiden fremover!

Therese Aune, Jo Mikkel Sjaastad Huse og Nora Savosnick

 

Alle som ble kåret til månedens TrafoTalent i 2023 var med i konkurransen om å bli Årets TrafoTalent. Se alle de 12 verkene som ble kåret til Månedens TrafoTalent i 2023 her.