Realfagsbygget/ Allégaten
Se neste verk: "det umulige"

Realfagsbygget/ Allégaten

Liv Csilla Wallace

Liv Csilla Wallace

6 måneder, 2 uker siden (400 besøk)

50 x 70 cm akryl på lerret, to studenter i lunsjpausen utenfor realfagsbygget i Bergen

TrafoTalent of the month juli 2019

Som månedens trafo talent har jeg valgt meg Liv K. Wallace og hennes maleri Realfagsbygget/Allégaten.

Wallace har noe helt eget på gang, og muligens er noen av hennes andre bidrag ved første øyekast bedre i farge og komposisjon, men dette bildet blir jeg liksom ikke helt klok på. Og det å bryne seg er bra.

Det første jeg blir slått av er fargene som kan minne litt om fauvistene. Matisse var for eksempel en av dem. Motivene var flate og fargene feil og ublandede. I Realfagsbygget/Allégaten er fargebruken nesten respektløs og flatene understrekes. Mannens grep minner oss om at skulderen til damen ikke er tykkere enn papiret det er malt på. Men bildet kan like gjerne gi assosiasjoner til tegneserien.

Liv Wallace forteller oss at hun liker å gjette seg til historien til mennesker hun bare ser et øyeblikk. Og på samme måte som jeg prøver å lese dette bildet, prøver hun å lese dem hun maler. Når hun maler er det er hun som har ordet, menneskene hun maler har ikke engang munner. Men gjennom motiv, komposisjon og fargevalg, gjør hun bildet tvetydig og åpent for den som ser det. Jeg blir i stuss over hva som er situasjonen her. Damen (jeg leser det som en dame) foran er kjølig og blå, sur, forelsket eller trist. Grønnfargen på veggen snakker kanskje om vår eller om sykdom. Den varme, hjelpeløse mannen bak kan både være en trøster eller en synder. Eller noe helt annet.

Med mange av de andre trafo bidragene som bakteppe, leser jeg bildet i en større sammenheng. Hva kommer vi som mennesker til å være i fremtiden? I hvilken grad vil maskiner og tekniske installasjoner erstatte kropper? Bør vi heller gjøre som enkelte økofilosofer sier å se oss selv på linje med dyra?

Menneskene i bildet har noe robotaktig ved seg, mannen bak er stiv og skråstilt, øynene er vidåpne. Først tenker jeg at om de blunker så vil man høre et mekanisk lite klikk. Men så begynner jeg å tenke på dyra. Øynene kan også ha dyras årvåkne blikk. Under den formelle dressjakka avsløres noe som kan ligne amfibiehud som brer seg over hals og ansikt. Hånden kunne like gjerne tilhørt en gorilla eller en fugl. Wallace kan å male en hånd (ekstra fine er de i bildet av den dekadent-triste mannen i ”Skostredet”).

Gratulerer Liv, dette var fint!

Lena Lundsten Buchacz

Alle som blir kåret til månedens TrafoTalent er med i konkurransen om å bli årets TrafoTalent. Årets TrafoTalent får et arbeidsstipend på 20.000,-.

Kommentarer

 • Liv Csilla Wallace

  6 måneder, 2 uker siden

  Tusen takk Priscila, utrolig hyggelig sagt! Jeg har lagt til navnet nå, hadde helt glemt det :P historiene bak alle bildene i den nye serien (siste seks bidrag) er alle inspirert av fremmede mennesker jeg har sett i bergen, ofte lurer jeg selv på bakgrunnshistorien til andre og jeg er veldig fasinert av hvor mye man kan gjette seg til om livene til fremmede ved å se dem bare i et par sekunder i hverdagslige situasjoner

 • Priscila Serrano

  6 måneder, 2 uker siden

  Har sett dine andre malerier og jeg syns at du har en veldig interesant og unik stil! Jeg er nysgjerrig på historie bak dette maleriet, det hadde vært bra å en tittel for å få en bedre idee på hva dette handler om.

  Min favoritt var: https://www.trafo.no/v62328-IMG_2216-2

More from Liv

Andre TrafoTalenter

Other in the bilde category