Månedens trafotalent i oktober 2019

Irina Haugane jobber med videokunst og tekst, og har tidligere vært lærer i multimedia (QUT), utstillingsleder, kurator og museumsleder. Hun trekker frem flere brukere som bemerket seg i oktober, før hun kårer Hans Arvid til månedens TrafoTalent.

Så vil jeg kåre månedens Trafo Talent for oktober, Hans Arvid med det fantastiske diktet Brann i Bygningen. Hans Arvid klarer å kombinere noe som virker mystisk for oss, med bilder som man kjenner til og på denne måten, tar leseren med seg videre med inn i teksten og historien.

«Han ble ein skygge foran flammen, et omriss»

Flere sanser vekkes, det er mørke og lys, bevegelse og lyd:

«Lyset svelgte skyggen, og knitret.»

I teksten har Hans Arvid også tatt et effektivt grep, når underfundig humor får bli med inn i et ellers litt mørkt dikt. Som når en mann forsvinner mot flammene i brannen:

«Ingen hadde sett hvor mannen dro noen sa / han hadde hytte»

og når Jenny Skavlan får ta del i historien i et parentes når «viktige personligheter» nevnes. Noen av ordene er dialekt, slik som va og timår. Det kan være et råd å gå «all in» og skrive hele teksten på dialekt, eller å la dialektordene utebli. Det er helt naturlig å tro at man må skrive på bokmål eller nynorsk ettersom det er det man har blitt tilllært. Men en idè kan være å sjekke ut andre forfattere som skriver dikt på dialekt, da vil en i alle fall se at det går ann og kanskje man blir inspirert til å prøve. Om Hans Arvid oversetter sitt eget dikt til sin dialekt fullt ut, vil han oppdage at han sier ting med andre ord og setningene vil forandres, kanskje også innholdsmessig vil noen ting fjernes og tillegges. Det er et interessant eksperiment i seg selv, også om han vil ha den ferdige versjonen på bokmål. Gratulerer til månedens Trafo Talent!

Irina Haugane

Alle som blir kåret til månedens TrafoTalent er med i konkurransen om å bli årets TrafoTalent. Årets TrafoTalent får et arbeidsstipend på 20.000,-.

Brann i Bygningen

Hans Arvid
Hans Arvid
Ble medlem for 9 måneder, 3 uker siden (345 besøk)

Meiningen at det ska fremstå som en avis artikkel, eller oppslagsnotat. Handler om ødeleggelse, og folks respons til den, vanskelig å ta innover seg, å sile inn mellom sprekkene i hverdagen. Den passer liksom ikke inn der, blandt det vanlige, og blir dermed et under fremfor en uting. Handler også om manglende empati og selv innsikt. Men mest ment som underholdning!